Πως Γινεται Η Ρυθμιση Και Καταργηση Γονικων Ελεγχων

13 Ιουλίου, 2020

Είναι πιθανό τα παιδιά σας να περνάνε περισσότερο χρόνο online απ’ ότι συνήθως. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, δημιουργήσαμε μια λίστα όπου αναφέρουμε τρόπους για να έχετε τη δυνατότητα να ελέγξετε το περιεχόμενο στο οποίο θα έχουν πρόσβαση. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, αυτό θα σας επιτρέψει να συγκεντρωθείτε σε αυτά που έχετε να κάνετε χωρίς να χρειάζεται να ασχολείστε διαρκώς με τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες.

Η ιστοσελίδα Internet Matters αποτελεί ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε. Πρόκειται για μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση που έχει ως αποστολή να βοηθήσει γονείς και κηδεμόνες να κρατήσουν τα παιδιά τους ασφαλή για όσο χρόνο βρίσκονται online και η οποία συνιστάται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Πολιτισμού, Τύπου & Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου. Εκεί θα βρείτε μια ευρεία γκάμα υποδείξεων και συμβουλών. Σας προτείνουμε ωστόσο να ξεκινήσετε με τη Λίστα Ηλεκτρονικής Ασφάλειας, η οποία θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τις συσκευές σας με απόλυτη ασφάλεια.

Αμφότερα τα λειτουργικά Windows και Mac διαθέτουν ενσωματωμένες λειτουργίες γονικών ελέγχων, οι οποίες σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε ξεχωριστούς λογαριασμούς για τα παιδιά σας και να τους διαχειρίζεστε από τον δικό σας λογαριασμό.

Τα Windows 10 σας δίνουν τη δυνατότητα να περιορίσετε τον χρόνο οθόνης, να ορίσετε ηλικιακά όρια και να μπλοκάρετε τυχόν ακατάλληλο περιεχόμενο. Μπορείτε να δείτε ακριβώς τον τρόπο ρύθμισης και επεξεργασίας των συγκεκριμένων παραμέτρων στην ιστοσελίδα Microsoft.com.

Εάν είστε χρήστης Mac, μπορείτε να διαχειριστείτε τον χρόνο οθόνης, τις εφαρμογές και το περιεχόμενο με παρόμοιο τρόπο. Η διαχείριση όλων των παραπάνω γίνεται από την κατηγορία προτιμήσεις συστήματος. Υπάρχει ένας εύχρηστος οδηγός εδώ με πληροφορίες για τα άτομα που χρησιμοποιούν τις πιο πρόσφατες ή και προηγούμενες εκδόσεις iOS.

Όταν το ζητούμενο είναι ο επιπλέον γονικός έλεγχος, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα εργαλεία (δωρεάν και επί πληρωμή). Τα πιο δημοφιλή εξ αυτών παρατίθενται παρακάτω, αλλά μπορείτε να βρείτε πολλά περισσότερα. Εάν έχετε συγκεκριμένες απαιτήσεις, μια σύντομη online αναζήτηση θα φέρει λύση στις ανάγκες σας.

  1. Qustodio

    Το συγκεκριμένο εργαλείο έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την εύκολη επιτήρηση των παιδιών σας online. Πρόκειται για μια εφαρμογή που μπορείτε να εγκαταστήσετε στη συσκευή του παιδιού σας και η οποία σας επιτρέπει να παρακολουθείτε τη χρήση του, ενώ παράλληλα σας δίνει τη δυνατότητα να φιλτράρετε το online περιεχόμενο και τις ενέργειες του.

  1. Kaspersky Safe Kids

    Αυτή η επιλογή χαμηλού κόστους σας επιτρέπει να αποκλείσετε τυχόν ακατάλληλο περιεχόμενο, όπως επίσης και να περιορίσετε τον χρόνο οθόνης. Επιπλέον, σας παρέχει υποδείξεις από ειδικούς και συμβουλές για online θέματα.

  1. Kidlogger

    Πρόκειται για ένα δωρεάν εργαλείο το οποίο σας επιτρέπει να βλέπετε με τι ασχολούνται τα παιδιά σας σε ένα smartphone ή tablet, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου χρήσης της συσκευής και των εφαρμογών που χρησιμοποιούν.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν υπερβολικά πολλά εργαλεία που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε εδώ. Ωστόσο, ελπίζουμε ότι τα συγκεκριμένα αποτελούν ένα καλό σημείο εκκίνησης ώστε να κατανοήσετε μερικές από τις διαθέσιμες επιλογές που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή online.