Πώς λειτουργεί η δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση και ποιος μπορεί να επωφεληθεί από την υπηρεσία;

24 Αυγούστου, 2020

Η δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση είναι ένας πρακτικός τρόπος σύνδεσης στο internet όταν δεν υπάρχει πρόσβαση στις τυπικές ενσύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις. Αν δεν είστε συνδεδεμένοι στην εθνική υποδομή ευρυζωνικών δικτύων ή αν έχετε ξεμείνει με μια πολύ αργή σύνδεση, η δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση μπορεί να είναι η λύση.

Για να κατανοήσετε πώς λειτουργεί η δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση, σκεφτείτε πώς λειτουργεί μια τυπική σύνδεση στο internet.

Όταν συνδέεστε χρησιμοποιώντας μια τυπική σύνδεση στο internet, πιθανότατα συνδέετε τις συσκευές σας, π.χ. έναν φορητό υπολογιστή, ασύρματα στο “οικιακό hub” ή αλλιώς το “οικιακό κέντρο”. Πρόκειται συνήθως για μόντεμ και δρομολογητή συνδυασμένα σε μία συσκευή η οποία συνδέεται με το τηλεπικοινωνιακό καλώδιο στο σπίτι σας. Το καλώδιο πάει από το σπίτι σας μέχρι το σημείο διασύνδεσης και ανταλλαγής κίνησης. Αυτό το σημείο διασύνδεσης και ανταλλαγής κίνησης συνδέεται κατόπιν με οπτικές ίνες σε ένα δίκτυο διακομιστών δεδομένων, το οποίο θα ονομάσουμε “Το internet”. Δείτε το βίντεο παρακάτω, για να το κατανοήσετε καλύτερα.

Με τη δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση μπορείτε επίσης να συνδέσετε τις συσκευές σας ασύρματα σε ένα συνδυασμένο μόντεμ-δρομολογητή. Έχετε επίσης πρόσβαση στο ίδιο ακριβώς internet, στο τέλος της διαδρομής αυτής. Αυτό που διαφέρει είναι το ενδιάμεσο κομμάτι της διαδρομής.

Αντί να συνδέεται σε ένα σημείο διασύνδεσης και ανταλλαγής κίνησης, το καλώδιο από το σπίτι σας συνδέεται σε μια παραβολική κεραία που είναι εγκατεστημένη στο σπίτι σας ή κοντά του. Η παραβολική κεραία στέλνει και λαμβάνει πληροφορίες από και προς έναν δορυφόρο σε τροχιά, ο οποίος τις εκπέμπει σε έναν επίγειο σταθμό. Ο επίγειος σταθμός συνδέεται με οπτικές ίνες στο ίδιο δίκτυο διακομιστών δεδομένων: Το internet. Το βίντεο παρακάτω παρουσιάζει την αρχή λειτουργίας της δορυφορικής ευρυζωνικής σύνδεσης.

Συνεπώς το δορυφορικό internet μοιάζει πολύ με τους άλλους τρόπους χρήσης του internet, με τη διαφορά ότι για την ανταλλαγή των πληροφοριών μεσολάβησε ένας δορυφόρος σε τροχιά.

 

Από τι αποτελείται ένα σύστημα δορυφορικής ευρυζωνικής σύνδεσης;

Τα στοιχεία που σας επιτρέπουν να έχετε πρόσβαση στο internet μέσω δορυφόρου είναι τα εξής:

Η παραβολική κεραία (δορυφορικό πιάτο). Η εγκατάσταση γίνεται στο σπίτι ή κοντά του. Η κεραία πρέπει να τοποθετηθεί σωστά για να είναι δυνατή η μετάδοση και λήψη σήματος μέσω του δορυφόρου. Η παραβολική κεραία σε μορφή πιάτου συγκεντρώνει το ανακλώμενο από τον δορυφόρο σήμα και το εστιάζει στο TRIA.

Το TRIA είναι τοποθετημένο σε έναν βραχίονα του δορυφόρου και είναι το μέρος του συστήματος που συνδέεται στο καλώδιο μεταφοράς του σήματος στο σπίτι σας. Είναι σαν ένας ασύρματος που μεταδίδει και λαμβάνει ένα σήμα από και προς τον δορυφόρο.

Ο δορυφόρος. Η bigblu βασίζεται σε γεωστατικούς δορυφόρους. Αυτοί οι δορυφόροι κινούνται πάνω από τον ισημερινό με ταχύτητα ίδια με την ταχύτητα περιστροφής της γης. Αυτό σημαίνει ότι, παρόλο που βρίσκονται σε απόσταση πάνω από 35.000 χιλιόμετρα μακριά και κινούνται με ταχύτητα 3,07 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, είναι στατικοί ως προς τη θέση μας στη γη.

Εξαιτίας αυτού, η παραβολική κεραία και το TRIA προσανατολίζονται προς τον δορυφόρο μόνο μία φορά. Καθώς ο δορυφόρος είναι τοποθετημένος πάνω από τον ισημερινό, οι παραβολικές κεραίες στην Ευρώπη, όπου δραστηριοποιείται η bigblu, στρέφονται προς τον νότο.

Το ομοαξονικό καλώδιο είναι στάνταρ εξοπλισμός που συνδέει το TRIA με το μόντεμ και τον δρομολογητή στο σπίτι σας.

Το μόντεμ και ο δρομολογητής. Είναι τα ίδια όπως για μια τυπική ευρυζωνική σύνδεση. Στην bigblu παρέχουμε μία μεμονωμένη συσκευή που ονομάζεται SB2+

Ο γεωσταθμός είναι το ισοδύναμο του σημείου διασύνδεσης και ανταλλαγής κίνησης. Στέλνει και λαμβάνει σήματα από τον δορυφόρο προς και από το ευρύτερο internet.

 

Είναι η δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση τόσο καλή όσο η τυπική ευρυζωνική;

Η δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση δεν μπορεί να ξεπεράσει τις υπερταχείες οπτικές ίνες όσον αφορά την ταχύτητα και την καθυστέρηση, έχει όμως ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα: είναι διαθέσιμη παντού.

Επειδή δεν χρειάζεται να βασίζεστε στην εθνική υποδομή, μπορείτε να συνδεθείτε οπουδήποτε και αν βρίσκεστε, από το απόμερο εξοχικό σας δίπλα σε μια λίμνη μέχρι ένα πεζοπορικό καταφύγιο σε κάποια βουνοκορφή.

Με τη δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση θα έχετε μια αξιοπρεπή σύνδεση στο internet, όπου κι αν μένετε, εργάζεστε ή κάνετε διακοπές.

Αν έχετε αργή ευρυζωνική σύνδεση, η ταχύτητα μπορεί να είναι ακόμα και μονοψήφια. Ή μπορεί να μην είναι καν δυνατή. Υπό αυτές τις συνθήκες, η δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση μπορεί να είναι καλύτερη από την τυπική.

Με ταχύτητες έως και 50 Mbps, η bigblu προσφέρει την ταχύτερη δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση στην Ευρώπη. Σε σύγκριση με τις εξαιρετικά ταχείες “ultra-fast” συνδέσεις ευρυζωνικών οπτικών ινών στα 350 Mbps, η δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση είναι όντως πιο αργή.

Αλλά σχεδόν κανένας δεν έχει τέτοιες ταχύτητες οπτικών ινών ακόμα. Καθώς η δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση βελτιώνεται συνεχώς, είναι πιθανό η υπερταχεία δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση να είναι διαθέσιμη νωρίτερα από τις ultra-fast οπτικές ίνες.

Έτσι, όταν αποφασίζετε αν η δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση είναι αρκετά καλή για τις ανάγκες σας, εξαρτάται από το τι έχετε τώρα και τι ταχύτητες χρειάζεστε.

Η δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση διαφέρει επίσης από την τυπική ευρυζωνική σύνδεση ως προς την καθυστέρηση. Αυτός ο όρος αναφέρεται στην καθυστέρηση που π.χ. μπορεί να είχατε παλιότερα με συνδέσεις, όταν χρειάζεται λίγος χρόνος για να ξεκινήσει ένα βίντεο. Είναι θέμα με κάθε τύπο σύνδεσης internet, αλλά είναι εντονότερο στις δορυφορικές ευρυζωνικές συνδέσεις λόγω της μεγαλύτερης απόστασης που ταξιδεύει το σήμα.

Κατά μέσο όρο, η καθυστέρηση σε μια δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση είναι μόλις 0,6 δευτερόλεπτα. Είναι πολύ μικρή και συνήθως δεν αποτελεί ζήτημα για τις περισσότερες χρήσεις του internet, έτσι περνά απαρατήρητη από τους περισσότερους χρήστες. Αλλά αν είστε παίκτης βιντεοπαιχνιδιών online με μεγάλες απαιτήσεις, αυτή η καθυστέρηση μπορεί να είναι ζήτημα (εικονικής) ζωής και θανάτου στο παιχνίδι, συνεπώς η δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση μπορεί να μην είναι κατάλληλη για εσάς.

Όλα εξαρτώνται από το πώς χρησιμοποιείτε το internet και τι έχετε στη διάθεσή σας. Για τις περισσότερες χρήσεις, το δορυφορικό internet αποτελεί ιδανική λύση για όσους ζουν ή εργάζονται σε περιοχές όπου δεν υπάρχει ενσύρματη σύνδεση στο internet.