Στοιχεία και συμβουλές από ειδικούς για την εξοικονόμηση κατανάλωσης δεδομένων
Τα προϊόντα και τα προγράμματα ευρυζωνικής σύνδεσης διαφοροποιούνται κυρίως από τον όγκο δεδομένων που παρέχουν μηνιαίως. Πιστεύουμε ότι έτσι οι χρεώσεις είναι δίκαιες, επειδή οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα που ανταποκρίνεται καλύτερα στο επίπεδο χρήσης του internet. Διασφαλίζει ότι οι περιστασιακοί χρήστες, π.χ. χρήστες με μόλις μία συσκευή που χρησιμοποιούν την υπηρεσία απλώς για περιήγηση στο internet και email, πληρώνουν πολύ λιγότερα για την ευρυζωνική σύνδεση από ό,τι μια τετραμελής οικογένεια με πολλές συσκευές ή μια μικρή επιχείρηση. Συγκεντρώσαμε μερικά στοιχεία και συμβουλές ειδικών σε θέματα κατανάλωσης δεδομένων, για να σας βοηθήσουμε να διαλέξετε την καλύτερη υπηρεσία Βigblu για εσάς, καθώς και για να καταλάβετε ποιες εφαρμογές (app) ή πρωτόκολλα καταναλώνουν περισσότερα δεδομένα. Διαφορετικά, αν εξαντλείτε συχνά τα διαθέσιμα δεδομένα σας, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο αναβάθμισης στο επόμενο πρόγραμμα.

Συχνά παραδείγματα χρήσης της ευρυζωνικής σύνδεσης της Βigblu
Ο παρακάτω πίνακας παραθέτει συχνά παραδείγματα χρήσης της ευρυζωνικής σύνδεσης της Βigblu και καθορίζει την κατά προσέγγιση κατανάλωση δεδομένων καθενός από αυτά. Ο πίνακας είναι ενδεικτικός, καθώς ο ακριβής όγκος δεδομένων που καταναλώνονται εξαρτάται από το λειτουργικό σας σύστημα, το πρόγραμμα περιήγησης και τις λήψεις.

Οδηγός χρήσης δεδομένων

ΕνέργειαΔεδομένα που χρησιμοποιήθηκανΕπίπεδο
Email200 email = 70 MB (ανάλογα με τον όγκο των συνημμένων)Χαμηλό
VoIP/SkypeΦωνητική κλήση = 0,73 MB/min
Χαμηλό
Περιήγηση στο internet20 ώρες = 1,5 GB Χαμηλό
Λήψη μουσικής από το iTunes120 MB ανά ώραΜεσαίο
Λήψη ταινίας χαμηλής ευκρίνειας0,75 GB ανά ταινίαΜεσαίο
Λήψη ταινίας υψηλής ευκρίνειας3,5-4,5 GB ανά ταινίαΠολύ υψηλό
Spotify7,25 ώρες = 1 GBΜεσαίο
Χρήση της υπηρεσίας Catch-Up για την τηλεόρασηΠροβολή σε κανονική ανάλυση 1 ώρα = 0,75 GBΥψηλό
Ενημερώσεις λογισμικούΈως 5 GBΥψηλό
YouTube/Netflix/Προβολή video στο internet20 λεπτά = 0,5 GBΠολύ υψηλό
Δημιουργία εφεδρικών αντιγράφων σε iCloud/DropboxΕξαρτάται από τον όγκο των δεδομένων που αποθηκεύονταιΠολύ υψηλό

Συμβουλές ειδικών
Όλα μας τα προγράμματα περιλαμβάνουν απεριόριστη νυχτερινή χρήση. Είναι η ιδανική ευκαιρία να προγραμματίσετε δραστηριότητες που απαιτούν την κατανάλωση μεγάλου όγκου δεδομένων, όπως η λήψη ταινιών HD. Ορισμένες εφαρμογές διαθέτουν εργαλεία προγραμματισμού για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Μπορείτε επίσης να απενεργοποιήσετε τις αυτόματες ενημερώσεις λογισμικού, ώστε να μην πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής, αλλά το βράδυ. Αν χρειάζεστε βοήθεια με κάποια από τις παραπάνω συμβουλές, επικοινωνήστε με την ομάδα τεχνικής υποστήριξης.

Απενεργοποιήστε εφαρμογές σας σε οποιαδήποτε συσκευή είναι συνδεδεμένη στο Wi-Fi
Πολλές εφαρμογές smartphone και ακόμα και ιστότοποι καταναλώνουν δεδομένα στο παρασκήνιο, ακόμα και όταν νομίζετε ότι δεν τα χρησιμοποιείτε. Οι προγραμματιστές οραματίζονται νέες, δυναμικές και καινοτόμες εφαρμογές σε καθημερινή βάση τις οποίες δοκιμάζουν χάρη στις απεριόριστες δυνατότητες που τους προσφέρει το internet. Δυστυχώς όμως, μερικές από αυτές τις εφαρμογές καταναλώνουν υπερβολικά μεγάλο όγκο δεδομένων. Αν το πακέτο των δεδομένων σας εξαντλείται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι υπολογίζετε, εξετάστε ποιες εφαρμογές είναι ενεργές στο τηλέφωνό σας και θα μπορούσαν να καταναλώνουν τα δεδομένα σας, ακόμα και όταν νομίζετε ότι το τηλέφωνο ή το tablet σας είναι σε κατάσταση αναμονής. Αν χρειάζεστε βοήθεια με κάποια από τις παραπάνω συμβουλές, επικοινωνήστε με την ομάδα τεχνικής υποστήριξης.

Προσαρμογή των συνηθειών διαδικτυακής αναμετάδοσης (streaming) στο σπίτι σας
Η προβολή video και η αναμετάδοση (streaming) διαδικτυακού ή τηλεοπτικού περιεχόμενου μέσω internet καταναλώνει πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων. Πολλά άτομα, κυρίως μικρότερης ηλικίας, βλέπουν από συνήθεια τα αγαπημένα τους τηλεοπτικά προγράμματα στο YouTube, ενώ θα μπορούσαν με την ίδια ευκολία να τα δουν στην επίγεια ή δορυφορική τηλεόραση (χωρίς να επιβαρύνουν το πακέτο δεδομένων τους). Αν η οικογένειά σας δυσκολεύεται να περιορίσει την κατανάλωση δεδομένων, θέστε κανόνες στο σπίτι οι οποίοι θα περιορίζουν τη χρήση του YouTube, του Netflix και άλλων ιστοτόπων τέτοιου τύπου.

Προσεκτική παρακολούθηση της κατανάλωσης δεδομένων
Όπως πιθανότατα ξέρετε ήδη, μπορείτε να δείτε τον όγκο των δεδομένων που έχετε χρησιμοποιήσει κάθε μήνα από την πύλη πελατών. Αν ανησυχείτε για την κατανάλωση δεδομένων ή θέλετε να δείτε πώς κατανέμεται, μπορείτε να προβείτε σε μία από τις εξής ενέργειες:

Tablet και τηλέφωνα Android
Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν την εφαρμογή Data Monitor από το Google Play, η οποία σας παρέχει τη δυνατότητα να παρακολουθείτε την κατανάλωση των δεδομένων στη συσκευή σας συνολικά, καθώς και τον όγκο δεδομένων που κατανάλωσε αναλυτικά κάθε εφαρμογή. Μπορεί, για παράδειγμα, να εμφανίσει την ποσότητα των δεδομένων που ενδέχεται να χρησιμοποιεί κάθε εφαρμογή (όπως το Facebook ή το YouTube).

iPhone και iPad
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή που ονομάζεται Data Monitor, η οποία σχεδιάστηκε αποκλειστικά για προϊόντα Apple και διατίθεται από το App Store. Η εφαρμογή αυτή θα εμφανίσει την αναλυτική κατανάλωση των δεδομένων στη συσκευή σας και θα παρέχει πιο λεπτομερή ανάλυση, εμφανίζοντας την ποσότητα των δεδομένων που μπορεί να χρησιμοποιεί κάθε εφαρμογή.

Φορητοί ή επιτραπέζιοι υπολογιστές
Μπορείτε να κατεβάσετε μια χρήσιμη εφαρμογή που λέγεται GlassWire. Η GlassWire είναι μια δωρεάν εφαρμογή ανοιχτού κώδικα για την παρακολούθηση του εύρους ζώνης η οποία μπορεί να εκτελεστεί σε λειτουργικά συστήματα Windows, Linux και Mac OSX. Η GlassWire παρακολουθεί το επίπεδο χρήσης της σύνδεσης στο internet/σε δίκτυο και σας παρέχει τη δυνατότητα να βλέπετε αυτές τις πληροφορίες είτε μέσω προγράμματος περιήγησης στο internet είτε μέσω της χρήσης των εργαλείων στη γραμμή εντολών.

Ασφάλεια και τοπικά δίκτυα
Αν ανησυχείτε για τον όγκο των δεδομένων που καταναλώνετε και έχετε την αίσθηση ότι τα δεδομένα του προγράμματός σας εξαντλούνται πιο γρήγορα από όσο υπολογίζετε, θα σας συνιστούσαμε να βεβαιωθείτε ότι το δίκτυο Wi-Fi είναι απόλυτα ασφαλές. Διαφορετικά, ενδέχεται οι γείτονες ή διερχόμενα οχήματα να επωφελούνται από το δίκτυό σας! Σας συμβουλεύουμε να μην χρησιμοποιείτε εύκολους ή προφανείς κωδικούς πρόσβασης. Ακόμη πιο σημαντικό είναι να μην αποφύγετε να θέσετε κωδικό πρόσβασης.

Έτσι, θα παρεμποδίσετε μη εξουσιοδοτημένες συσκευές ή χρήστες από το να χρησιμοποιούν αυτόματα, ακόμα και άθελά τους, το δίκτυό σας.