Η προστασια προσωπικων δεδομενων τοποθεσιας στην Google

15th Αύγουστος 2018

«Η Google σε ακολουθεί παντού!» «Όχι, δεν νομίζω.» «Ναι, σου λέω.» «Αφού έχω απενεργοποιήσει το Ιστορικό Τοποθεσίας.» «Κι όμως, συνεχίζει να σε ακολουθεί παντού.»

Στο παρελθόν η Bigblu επισήμανε τους κινδύνους που εγείρονται για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο όταν χρησιμοποιούνται κωδικοί πρόσβασης που υποκλέπτονται ή χακάρονται εύκολα. Τώρα στρέφουμε την προσοχή σας στην Google η οποία γνωρίζει πού πήγατε και πότε και, στη συνέχεια, σας δείχνουμε τι μπορείτε να κάνετε για αυτό.

Αν δεν έχετε ακούσει ποτέ τι είναι, πόσο μάλλον να έχετε απενεργοποιήσει, το Ιστορικό Τοποθεσίας στον λογαριασμό Google ή στις ρυθμίσεις απορρήτου του τηλεφώνου σας, διαβάστε παρακάτω, για να μάθετε γιατί είναι μια λειτουργία την οποία θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη. Αν πάλι ανήκετε σε εκείνους που έχουν απενεργοποιήσει το Ιστορικό Τοποθεσίας, σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με αυτή την αναφορά η καρτέλα εναλλαγής σε κατάσταση απενεργοποίησης ήταν μάλλον εικονική.

Η απόφασή σας θα πρέπει να αντισταθμίζει τις προσωπικές ανησυχίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων σας με την ευκολία που σας προσφέρουν οι υπηρεσίες τοποθεσίας.

Ακόμα και αν έχετε απενεργοποιήσει το Ιστορικό Τοποθεσίας, οι υπηρεσίες τοποθεσίας της Google χρησιμοποιούν στοιχεία, όπως η χρήση του Wi-Fi, το GPS, το Bluetooth και πύργους σημάτων κινητής τηλεφωνίας, για να εντοπίσουν την τοποθεσία σας. Συνδυάζει τα παραπάνω στο παρασκήνιο για να αποκτήσει μια εξαιρετικά ακριβή εικόνα των κινήσεών σας, χωρίς καν να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε υπηρεσίες όπως Google Maps η τοποθεσία μου.

Είτε έχετε ενεργοποιημένο είτε όχι το Ιστορικό Τοποθεσίας, η Google αποθηκεύει ένα στιγμιότυπο του σημείου που βρίσκεστε τη στιγμή που ανοίξατε την εφαρμογή Χάρτες. Η Google επίσης επισημαίνει την τοποθεσία των αναζητήσεών σας με απίστευτη ακρίβεια και την αποθηκεύει στον λογαριασμό σας στην Google. Αν έχετε τηλέφωνο Android, οι ενημερώσεις για τον καιρό που λαμβάνετε υποδεικνύουν κατά προσέγγιση την τοποθεσία σας.

Πλεονεκτήματα του Ιστορικού Τοποθεσίας
Όπως με πολλά πράγματα στο internet, η απόφασή σας θα πρέπει να αντισταθμίζει τις προσωπικές ανησυχίες για την προστασία του απορρήτου σας με την ευκολία που προσφέρουν οι υπηρεσίες τοποθεσίας. Η ενεργοποίηση του Ιστορικού Τοποθεσίας έχει πλεονεκτήματα, όπως:

  • Ο εικονικός βοηθός της Google (Βοηθός Google) χρησιμοποιεί την τοποθεσία σας, για να σας προτείνει πότε πρέπει να ξεκινήσετε για ένα ραντεβού, με βάση την τοποθεσία και την κίνηση στην περιοχή σας
  • Η Google προσφέρει πιο σχετικές συστάσεις στα αποτελέσματα αναζητήσεων, ενώ επίσης παρέχει πληροφορίες για τον καιρό στην τοποθεσία σας
  • Αν χάσετε το τηλέφωνό σας, η εφαρμογή Διαχείριση συσκευής Android ή το app Εύρεση iPhone της Apple, μπορούν να βρουν, να κλειδώσουν και να διαγράψουν όλο το περιεχόμενο του τηλεφώνου σας από απόσταση, ενώ επιπλέον
  • το Google Maps θυμάται τις προηγούμενες αναζητήσεις και κάνει συστάσεις για το ταξίδι σας με βάση αυτές τις αναζητήσεις και την τοποθεσία σας.

Αν θέλετε να δείτε στην πράξη τις υπηρεσίες τοποθεσίας της Google, κάντε κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο από το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας, συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας και κάντε μια αναδρομή των βημάτων σας.

Τώρα που έχετε καλύτερη εικόνα των δεδομένων που συλλέγει η Google για τις μετακινήσεις σας, αν αποφασίσετε ότι η προστασία του απορρήτου σας είναι πιο σημαντική από την ευκολία που σας προσφέρει αυτή η υπηρεσία, ακολουθήστε απλώς αυτά τα βήματα, για να ανακτήσετε τον έλεγχο των μετακινήσεών σας.

Για να ζητήσετε από την Google να παύσει να σας ακολουθεί (ισχύει για όλες τις συσκευές)

  • Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης στο internet και μεταβείτε στη διεύθυνση myactivity.google.com;
  • Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας στην Google, εάν δεν είστε ήδη συνδεδεμένοι
  • Στο αναπτυσσόμενο μενού που εμφανίζεται επάνω αριστερά, μεταβείτε στην επιλογή «Στοιχεία ελέγχου δραστηριότητας»
  • Απενεργοποιήστε τις επιλογές «Δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών» και «Ιστορικό Τοποθεσίας».

Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται η αποθήκευση επισημάνσεων της ακριβούς σας θέσης στον λογαριασμό σας στην Google. Η Google θα σας προειδοποιήσει ότι ορισμένες από τις υπηρεσίες της δεν θα λειτουργούν το ίδιο καλά όταν απενεργοποιηθούν αυτές οι ρυθμίσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο Βοηθός Google, ο προσωπικός ψηφιακός σας επιστάτης και ο έξυπνος ομιλητής Google Home δεν θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι.

Αν έχετε iPhone και χρησιμοποιείτε το Google Maps

Αλλάξτε τη ρύθμιση της τοποθεσίας στην επιλογή «Κατά τη χρήση της εφαρμογής», για να αποτρέψετε την πρόσβαση της εφαρμογής στην τοποθεσία σας όταν δεν τη χρησιμοποιείτε. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις – Απόρρητο – Υπηρεσίες τοποθεσίας και από εκεί επιλέξτε το Google Maps, για να κάνετε την προσαρμογή.

Μπορείτε να απενεργοποιήσετε τις Υπηρεσίες Τοποθεσίας σχεδόν πλήρως από τις Ρυθμίσεις – Απόρρητο – Υπηρεσίες τοποθεσίας. Τόσο το Google Maps όσο και οι Χάρτες Apple θα εξακολουθούν να λειτουργούν, αλλά δεν θα γνωρίζουν σε ποιο σημείο του χάρτη βρίσκεστε και δεν θα μπορούν να σας δώσουν οδηγίες.

Αν έχετε τηλέφωνο Android

Κάτω από το εικονίδιο με τις κύριες ρυθμίσεις, κάντε κλικ στην επιλογή «Ασφάλεια και τοποθεσία». Κάντε κύλιση προς τα κάτω στην κεφαλίδα «Απόρρητο». Πατήστε «Τοποθεσία». Μπορείτε να απενεργοποιήσετε πλήρως αυτήν τη λειτουργία για το τηλέφωνό σας.

Χρησιμοποιήστε τις «Άδειες επιπέδου εφαρμογής», για να απενεργοποιήσετε την πρόσβαση σε διάφορες εφαρμογές. Σε αντίθεση με το iPhone, δεν υπάρχει ρύθμιση «Κατά τη χρήση της εφαρμογής». Δεν μπορείτε να απενεργοποιήσετε την υπηρεσία Google Play, η οποία παρέχει την τοποθεσία σας σε άλλες εφαρμογές, εάν αφήσετε τη συγκεκριμένη υπηρεσία ενεργοποιημένη.

Για να ζητήσετε από την Google να ξεχάσει τα σημεία στα οποία σας ακολούθησε (ισχύει για όλες τις συσκευές)

  • Στην ιστοσελίδα myactivity.google.com, αναζητήστε για καταχωρίσεις που εμφανίζουν το εικονίδιο της πινέζας εντοπισμού θέσης δίπλα από τη λέξη «Λεπτομέρειες»
  • Κάντε κλικ στην επιλογή «Λεπτομέρειες» και θα εμφανιστεί ένα παράθυρο με έναν σύνδεσμο ο οποίος κάποιες φορές λέει «Από την τρέχουσα τοποθεσία σας».
  • Κάντε κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο, για να ανοίξετε το Google Maps, το οποίο θα εμφανίσει το ιστορικό τοποθεσίας σας
  • Διαγράψτε το ιστορικό σας από αυτό το αναδυόμενο παράθυρο κάνοντας κλικ στο εικονίδιο πλοήγησης με τις τρεις κουκκίδες σε στοίβα και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή «Διαγραφή».

Ορισμένα στοιχεία ομαδοποιούνται σε απρόσμενα σημεία, όπως ονόματα θέματος, google.co.uk, Αναζήτηση ή Χάρτες. Πρέπει να διαγράψετε τα στοιχεία ένα προς ένα. Μπορείτε να διαγράψετε όλα τα στοιχεία για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους ή ανά υπηρεσία, αλλά σίγουρα θα αφαιρέσετε στο τέλος επιπλέον στοιχεία πέρα από τις επισημάνσεις τοποθεσίας.

Τώρα, την επόμενη φορά που θα ακούσετε μια φωνή να σας λέει ότι «η Google σε ακολουθεί παντού», μπορείτε να απαντήσετε με σιγουριά «Κάνεις λάθος».