Τεχνολογια και περιβαλλον: ποια χρηση της δεν θα το επιβαρyνει

2 Ιουνίου, 2016

Ζούμε σε μια εποχή προηγμένης τεχνολογίας. Τα σπίτια μας είναι γεμάτα με ηλεκτρονικές συσκευές, από smartphone, φορητούς υπολογιστές και τηλεοράσεις έως καφετιέρες, πλυντήρια και φούρνους μικροκυμάτων.

Μπορεί η τεχνολογία να έχει κάνει τη ζωή μας ευκολότερη, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σχεδόν όλες αυτές οι συσκευές εξαρτώνται από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και αυτό σημαίνει ότι έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας gadget υιοθετώντας μια πιο περιβαλλοντικά ευαίσθητη συμπεριφορά.

Χρονοδιακόπτες

Οι χρονοδιακόπτες αποτελούν μια απλή λύση για όσους ξεχνούν να απενεργοποιήσουν συσκευές το βράδυ. Ρυθμίστε τους έτσι ώστε να απενεργοποιούν τις συσκευές σας τις ώρες που ξέρετε ότι δεν τις χρησιμοποιείτε και αυτόματα θα κάνετε το σπίτι σας πιο οικολογικό.

Ηλιακή ενέργεια

Τα ηλιακά πάνελ παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα για το σπίτι σας με φυσικό τρόπο. Η ηλιακή ενέργεια δεν συμβάλλει απλώς στην επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά επιπλέον σας βοηθάει να εξοικονομήσετε ένα σημαντικό ποσό χρημάτων κάθε χρόνο.

Έξυπνος θερμοστάτης Nest

Η εταιρεία Nest κατασκεύασε έναν θερμοστάτη επόμενης γενιάς, ο οποίος προσαρμόζει αυτόματα τη ζέστη του σπιτιού σας όταν δεν είστε εκεί, αλλά και ανάλογα με τις εποχικές αλλαγές. Η εταιρεία διατείνεται ότι εκτός από το περιβάλλον, θα κάνετε καλό και στην τσέπη σας, αφού εξοικονομείτε έως και 20% από τους μηνιαίους λογαριασμούς θέρμανσης.

Φορτιστές τηλεφώνου

Οι περισσότεροι από εμάς φορτίζουμε τα κινητά μας μία φορά την ημέρα, μερικές φορές και δύο. Επιπλέον, συχνά αφήνουμε τους φορτιστές μας στην πρίζα, επειδή θεωρούμε ότι αν τα τηλέφωνά μας δεν είναι συνδεδεμένα, τότε δεν καταναλώνουν ρεύμα. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ωστόσο, ο φορτιστής τοίχου Mushroom GreenZero ισχυρίζεται ότι είναι ο πιο οικολογικός φορτιστής της αγοράς. Απενεργοποιείται αυτόματα χωρίς να καταναλώνει ισχύ βραδείας λειτουργίας μετά τη φόρτιση μιας συσκευής, εξαλείφει την αχρησιμοποίητη ενέργεια, μειώνει τους λογαριασμούς ενέργειας και ελαττώνει τις απώλειες.

Οικολογικές εφαρμογές

Πολλοί από εμάς ευαισθητοποιούμαστε όλο και περισσότερο στο θέμα του περιβάλλοντος, ενώ όλοι μας εκτιμούμε τη βοήθεια των εφαρμογών. Γιατί λοιπόν να μην συνδυάσουμε αυτά τα δύο; Η εφαρμογή GoodGuide είναι δωρεάν τόσο σε συσκευές iOS όσο και σε Android και χρησιμοποιεί επιστημονικές αξιολογήσεις για να βαθμολογήσει προϊόντα και κατασκευαστές σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10. Από προϊόντα ομορφιάς και είδη για κατοικίδια έως τρόφιμα και συσκευές τεχνολογίας, θα μπορείτε να καθορίσετε τον αντίκτυπο της αγοράς του κάθε αγαθού στο περιβάλλον.

Ένα έξυπνο ποντίκι

Το ασύρματο ποντίκι Genius BlueEye είναι απλώς ένα παράδειγμα της τελευταίας τεχνολογίας που χρησιμοποιεί ασύρματη σύνδεση. Δεν έχει μπαταρία, αλλά έχει ενσωματωμένο έναν χρυσό πυκνωτή που παρέχει τη δυνατότητα πάνω από 100.000 επαναφορτίσεων. Και το σημαντικότερο είναι ότι φορτίζει σε μόλις τρία λεπτά.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι με τους οποίους η τεχνολογία αναμένεται να γίνει πιο οικολογική τα επόμενα χρόνια, με λύσεις που κυμαίνονται από εταιρείες φιλοξενίας ιστοσελίδων οι οποίες τροφοδοτούνται με ρεύμα μέσω ηλιακής ενέργειας έως πράσινες τεχνολογίες cloud και ηλιακά πληκτρολόγια.

Το σίγουρο είναι ότι το μέλλον της τεχνολογίας δεν είναι απλώς πολλά υποσχόμενο, αλλά και καλό για το περιβάλλον. Τέλος, ας μην ξεχνάμε την πιο οικολογική και πράσινη τεχνολογία. Γιατί να σκάβουμε ατελείωτα χιλιόμετρα πράσινων εκτάσεων για να τοποθετήσουμε καλώδια οπτικών ινών όταν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα δορυφορικό πιάτο το οποίο εξασφαλίζει γρήγορη ευρυζωνική σύνδεση όπου κι αν βρισκόμαστε;